Yıllar ilerledikçe ve teknoloji geliştikçe, markaların dış görünüşü önem kazanıyor ve bazı durumlarda bu görünüş, doğrudan doğruya markaların toplumsal statüsünü belirleyen ciddi unsurlardan birisi olabiliyor. Hal böyle olunca, Ritma olarak bu konuya bir parmak basmak, konunun detaylarını ele almak istedik.

Demirbaş: Kurumsal Kimlik!

Bir markayı, rakiplerinden ayıracak ve öne çıkaracak elbette birçok unsur var. Ancak bir kurumsal kimlik inşa etmek, markaya ciddi bir duruş ve profil kazandıran en temel öge olarak karşımıza çıkıyor.

Hatta öyle temel bir konu ki, hangi sektörde faaliyet gösterirseniz gösterin eğer markanızın ayırt edici bir görsel profili yoksa muhtemelen kolaylıkla unutulacaksınız!

Markanızın görsel kimliğiyle, bir şeyler işaret etmelisiniz. Bir renk ile bir psikolojik mesaj vermeli yada bir sembol ile vizyonunuzu müşterilerinize aktarabilmelisiniz. 

Örneğin, logonuz ile müşterinize ‘Merhaba’ diyebilmeli, kurumsal kimliğin diğer elemanları ile ‘İşte, ben buyum!’ mesajını, görsel olarak karşı tarafa aktarabilmelisiniz. Bir başka deyişle, görsel olarak müşterilerinizle konuşmalısınız!

Eğer markanızın dış görünüşü, sizden önce müşterilerinizle iletişime geçebiliyorsa, bu artık hatırlanabilir bir marka olduğunuzun en büyük göstergesidir.

Çünkü, kurumsal kimlik tasarımı güçlü bir şekilde oluşturulmuş firmalar, pazarda her zaman öne çıkarlar ve hedef kitlelerinin zihinlerinde daha ilk bakışta ‘güçlü’ ve ‘güvenilir’ olarak işaretlenirler.

İşte bu sebepten ötürü, hangi sektörde faaliyet gösterirseniz gösterin ve ne kadar kaliteli ürününüz/hizmetiniz olursa olsun, eğer güçlü bir görsel kimliğiniz yoksa temeliniz sağlam değil demektir.

Görsel kimliğinizi oluşturan temel unsurlar, marka ismi, slogan, kurumsal renkler, logo, kartvizit, antetli kağıt, diplomat zarfı, promosyon ürünleri, fatura, sosyal medya tasarımları, mailing tasarımları, şirket içi yönlendirici levhalar vs. gibi elemanlardır. Bir şirketin güçlü ve kurumsal görünmesi için tüm bu elemanlar ve çok daha fazlasının profesyonel kimseler tarafından özenle oluşturulması gerekir.

Website Çöplüğünde Olmazsanız Olmaz!

Evet, burası bir çöplük! Geçmişten bugüne, Dünya üzerinde yaklaşık 1 milyar 130 milyon website oluşturuldu ve bu websitelerin yalnızca %18’i aktif ve güncel.

Bir başka ifadeyle, Dünya’da website oluşturanların %82’si hedeflerinde başarısız olmuş veya bir şekilde projelerini sonlandırmak durumunda kalmış.

Durum böyle olunca, bu mecradan bir çöplük olarak bahsetmek pek de yanlış bir tabir olmasa gerek!

Peki, şimdi ve tam şu anda, bir websitesi sahibi olmak isteyen markalar ne yapmalı? Elbette, bu çöplüğün içinde bir inci tanesi gibi parlayacak projeyi hayata geçirmeli!

Güçlü bir kurumsal kimlik inşa ettikten sonra, bunu destekleyici bazı materyaller oluşturmak zorundasınız. Mesela, bir website oluşturmalı ve bu website ile potansiyel müşterilerinizi karşılayabilmelisiniz.

Müşterileriniz, başka hiçbir efor sarfetmeden, doğrudan websitenizi inceleyerek, markanız hakkında bilgi sahibi olabilmeli, dilediği zaman sizinle kolayca iletişime geçebilmeli veya hizmetlerinizi detaylıca inceleyebilmelidir.

Unutmayın ki, potansiyel müşterinizi, bir hakkımızda yazısıyla etkileyebilir, portfolyonuzla büyüleyebilir veya kolay ulaşılabilirliğinizle güvende hissettirebilirsiniz.

Tüm bu elemanları da bir websitesinde toplayarak, kombine bir fayda sağlamanız işten bile değil!

Bir de bu website için güzelce planlanmış bir SEO altyapısı oluşturduysanız, şimdiden çöplüğün içinde bir inci gibi parlamaya başladınız demektir! 

Dijital Pazarlamanın Mihenk Taşı: Sosyal Medya!

Güçlü bir kurumsal kimlik oluşturdunuz, müşterilerinize kendinizi detaylıca ifade ettiğiniz bir websiteniz de var. Şimdi markanızı pazarlama vakti!

Geçtiğimiz son 10 yıllık süreçte pazarlama stratejileri, klasik yöntemlerden dijital yöntemlere doğru hızlıca bir geçiş yaptı. Bunda en büyük pay ise sosyal medyanın!

O firmadan bu firmaya gidip, yüzlerce toplantıya girip, binlerce rakibinizin arasından sıyrılmak hem zor, hem de çok yorucu bir iş. Ama artık bu işin bir kolayı var, bırakın ilk görüşmenizi sosyal medya profiliniz yapsın!

Her gün milyarlarca ziyaret alan sosyal medya platformlarında, sıkı bir strateji belirleyerek, müşterilerinizin ayağına gitmek yerine, onları kendinize çekebilirsiniz. 

Baştan aşağıya planlı paylaşımlar, görsel olarak dikkat çekici bir profil, müşteri yorumlarının bulunduğu hikayeler, özel günler için hazırlanmış -yaşayan- görseller, sizi yüzlerce toplantıya girmiş ve firmanızı müşterilerinize saatlerce anlatmış kadar güçlü bir noktaya çekmeye yetebilir.

Çünkü, profesyonel bir imaj içeren profilinizle, birilerinin dikkatini çekmeyi çoktan başardınız ve artık potansiyel müşterileriniz, sizin profilinize girip çıkmaya başladı bile!

Bu noktadan sonrası artık sunduğunuz hizmetin kalitesine ve müşterilerinizi elde tutma becerinize bağlıdır.

Şöyle bir arkanıza dönüp neler yaptığınıza ve hangi noktaya geldiğinize baktığınızda, büyük ve kaliteli bir şirket olmak için yolun yarısını çoktan geçtiğinizi görebilirsiniz!

İçinde bulunduğumuz bu ‘Dijitalizm’ döneminde, yazının başından itibaren aktarmaya çalıştığımız kurumsal kimlik, website ve sosyal medya unsurlarının markalara sağladığı fayda, işte bu kadar büyük!

Tüm bu hizmetler için profesyonel bir ele ihtiyacınız varsa, Ritma olarak, sizlere bahsekonu hizmetleri sunabilir ve siz işinizi büyütürken, elinizi omzuna atabileceğiniz en sıkı dostunuz olabiliriz!

Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için işte şuraya tıklayıp, iletişim kanallarımıza ulaşabilirsiniz. 😉

Görsel İletişim Tasarımı alanında lisans eğitimi aldı. Ritma Teknoloji'de Web Tasarım Uzmanı olarak görev alıyor.

Instagram