Sorunları ihtiyaçları analiz etmek, verimli çözümü inşa etmek üzere yıllar boyunca yazdık, çizdik, keşfettik. Bir fikrin projeye ürüne kavuşabilmesi ile ilgili oldukça çetin serüvenlerimiz oldu. Mühendisin, tasarımcının, saha ekibinin, tüm çalışanların eforunu boşa çıkaran, emekleri heba eden bir sürü deneyimimiz oldu. Geldiğimiz nokta şudur: Üretirken en fazla NETLEŞMEK isteriz. Netleşebilmek için kapsamın belirlenmesi gerekir. Kapsamı, çerçevesi çizilmemiş yolculuklar bazen eğitici-öğretici olabilir fakat çoğu zaman hedefe varmaktan bizi alıkoyar. Bu yazıda kapsam belirleme alanında iki farklı yaklaşımı kaleme alıyorum.
Yeni bir sistem kurarken, bir yazılım projesini veya bir fikri tasarlarken, bir çözümü diğer çevre unsurlar ile ilişkilendirirken, kapsam ve işleyiş açısından bir yol ayrımındayız demektir. Ya kuracağımız yeni düzen tüm çevrebirimleri kapsayıp kuşatıcı bir çözüm iddiasını taşıyacak veya çözümün belli bir parçasına odaklanarak net bir çözüm alanı içinde kalmayı kabullenecektir. Bu iki farklı yaklaşım, iki zıt yaklaşım ve belki iki çelişki üzerine biraz düşünelim.
Ürün Geliştiriciler ve Tüketiciler / Kullanıcılar bazen bir çözüme yönelmişken sorunu bütünüyle halletmek ister. Tek seferde işin içinden çıkılmasını sağlayan yaklaşım / teklif çekici görünür. Madem bir ürüne yöneliyorum o halde bu ürün, beni tekrar tekrar başka arayışların kapısında bırakmasın ve ihtiyacımı komple karşılamış olsun.
Bununla birlikte hepsi bir arada ekolünden ayrışarak, tercihimizi pekiştiren yalın çözümleri yabana atmayalım. Sözgelimi profesyonel bir fotoğraf makinası sadece fotoğraf çekebildiği için gücünden itibarından hiçbir şey yitirmez bilakis sırf bu yüzden bazıları için özel tercih sebebi olabilir. Çünkü fotoğraf çekme konusunda kimseye pabuç bırakmaz.
Örneğin işi gücü sadece fotoğraf çıktısı üreten bir fotoğraf yazıcısı, çok nitelikli yazıcılardan ayrışarak kendi segmentini oluşturur. Örneğin belli bir alanda uzmanlaşmış bir doktordan, avukattan, danışmandan hizmet alırken genel geçer bilgisine değil, spesifik bir alandaki derinlemesine deneyimlerine talip oluruz. Velhasıl ürün ve hizmetlerin bütünleşik veya kompakt olması hayatın dinamizmi karşısında iki ayrı çözümlemedir ve yerine göre her ikisi de daha doğru olabilir. Karar vericiler veya üreticiler için çoğu zaman bu iki seçenek arasında kalındığında, seçeneklerin birini doğru, diğerini yanlış olarak tanımlayamıyoruz.
Yazılım ürünleri ve dijital çözümlere dönecek olursak, çok boyutlu bir akış halinde, yerine, zamanına, koşullara bağlı durum tespitlerine ihtiyaç duyduğumuz için komplike çözümler ile yalın çözümlerin karakteristik özelliklerine birlikte bakalım.
Yazılım Ürünlerinde Entegre Bütünleşik Çözümler
Kazanan, Büyüyen İşletmeler
Bir işletme Üretim- Pazarlama –Satış – Finans – Muhasebe – Müşteri İlişkileri gibi asli fonksiyonlarında olgunlaşmaya başlamış ve büyüme evresine girmeyi başarmışsa, bütünleşik bir yazılım ile işleyişi doğru bir sisteme bağlama zamanı gelmiş demektir. Bütünleşik yazılımlar elverişli şartlar ve kurumsal koşullarda kendini çok daha iyi gösterir. Yazılım kabına sığmayan ve büyüyen firmalar için istikamet oluşturur. Şirketin hızını, yakıtını, kontrolünü elde tutar ve önünü arkasını görmesini sağlar. Bütünleşik yazılımlar var olma safhasını geride bırakmış firmalar için çalışanlar, müşteriler – tedarikçiler arasında kuralların belirlenmesini sağlar.
Orta Ve Büyük Ölçekli Yapılar
İş akışı ve verimlilik için en fazla birimler arası koordinasyona ihtiyaç varsa tüm birimleri oyunun içinde tutmamız gerekiyor. Başka türlü yapının içinde bağımsız birimler, takımın akışını bozan departmanlar, eş zamanlı hareket etmeyen birbirinden kopuk çalışanlar ortaya çıkıyor. Oyuna bir türlü dahil olmayan oyunculardan ortak sinerji oluşmaz. Bu yüzden kalabalık ekipleri, dağınık departmanları olan yapılarda, bütünleşik yazılım çözümlerinin takım olabilme konusunda kritik rol alacağını söyleyebiliriz.
Küçük Hamleler ile Büyük Faydalar
Bazı işletmelerde tahsilatın hızlanması, süreçlerin kısalması, işlemlerin kolaylaşması gibi bazı düzenlemeler büyük katma değerler oluşmasını sağlar. Kimi firmalar için sistematik olarak işletme üzerindeki bazı değişiklikler, düzenlemeler “sihirli dokunuş” gibi satışları artırabilir, maliyetleri düşürebilir, yeni fırsatlar doğurabilir. Böyle yapılar üzerinde yazılım çözümü üzerinde sağlanan geliştirmeler uyarlamalar hayati önem kazanıyor. Bütünleşik yazılım çözümleri, böylesi verimlilik alanlarının oluşması için Kurgula – dönüştür – kazan şeklinde bir sürekli yenilenme sürekli iyileştirme alanı sağlar.
Kurum İçinde Bütünlük
Bir arada komplike çözümler işletmelerin çalışanları – müşterileri – tedarikçileri arasında dengeleyici , kontrol sağlayaıcı bir anlan kurulmasını sağlar.
- Eşzamanlı hareket etmeye mecbur bırakır.
- Eksiksiz bir Kurumsal hafıza oluşturur.
- Sıkı takip, yüksek denetimi uçtan uca hale getirir.
- Takım oyunu ve ortak sinerji kurulmasını sağlar.
- Güçlü ve zayıf yanları ortaya çıkarır.
Yazılım ürünlerinde yalın çözümler
Yeni Girişimler, Genç ve Dinamik Yapılar
Oluşum süreci devam eden, taşlar henüz yerine oturmamış işletmeler için kritik ihtiyaç, satış operasyonu ve satış sonrası hizmetlerin kolaylaştırılmasıdır. Böyle yapılar için hızlı ve çevik hareket etmek ve sonuç odaklı denetim çok daha öncelikli durumdadır. Yalın çözümler yeni girişimler için işletilebilir ve daha gerçekçi bir alan sağlamaktadır.
Özgür Alanlar, Bağımsız Süreçler
Kimi zaman her şeyi birbirine bağlamamak birbiriyle ilişkilendirmemek iyi fikir olabilir. Taşlar yerine oturmadan, katı kurallara henüz ihtiyaç yokken, işletme içinde birimler arası akışlar birbirine bağımlı değilken, süreçleri katı bir şekilde birbirine bağlamak düşünüldüğü kadar iyi sonuçlar vermeyebilir. Farklı sektörlerde farklı ölçeklerde kendine özel süreçleri olan böyle özgür işletmeler için yalın yazılım çözümleri üzerinden ana akışa odaklanmak ve diğer birimler için beklemede kalmak yanlış yatırımların, yanlış eforların önüne geçebilir.
Kesintisiz Çözüm Parçaları
Büyük bir sistemin bakım ve işletilme maliyetlerini üstlenmeden, alanında uzmanlaşmış sıkı çözümleri kolayca devreye alıp, kesintisiz bir şekilde kullanmak işimize iyi gelebilir. Danışmanlar, Eğitimler, ve daha bir çok unsurun bir araya gelmesini beklemeden hızlıca çözümü devreye almak ve çözümü ekonomik bir şekilde kolayca sürdürmek, gereksiz faydaların peşinde düşmekten bizi kurtarabilir.
En Büyük Çözüm Değil En Uygun Çözüm
Bazı spesifik iş alanları, sıra dışı işletmeler, zaman ve efor harcamak istemeyenler için kompakt çözümlerin önemli avantajları var.
- Ekonomik
- Hızlı kurulum, hızlı uyarlama hızlıca devreye alma
- İşletilmesi bakımı kolay
- Büyük çözümler öncesi işletmeyi hazırlar, olgunlaştırır.
- Yeni nesil ve güncel teknolojiye herkesten önce eriştirir.