ERP yazılımlarının son derece kapsamlı ve ilişki yumağından oluşan sistemler olduğunu biliyoruz. Kapsamlı ve detaylarla dolu bir çözümün incelenmesi ve işletme için seçim yapılması kolay değil. Her bir başlık altında sistemin işleyişini incelemek ve işletmenin ihtiyaçları ile örtüşme seviyesini ölçmek ciddi bir deneyim gerektiriyor.

Bugün ERP alanında dünya devi teknoloji markalarının sunduğu çözümler de var, Türkiye’de binlerce kullanıcıya ulaşmış yerli yazılım çözümler de var. Sektöre ve ölçeğe göre, başka başka beklentiler ve öncelikler karşısında, ERP çözümleri de çeşitleniyor. Biz de bu yazıda seçenekler karşısında hangi kriterlere dikkat edilmesi gerektiğini kaleme aldık.

ERP seçimi yapılırken, toplantıdaki veya yazışmalardaki konuşulan kelimelerin analizi yapılsa seçime etki eden aşağıdaki anahtar kelimeler ağırlık kazanacaktır.

En güvenli, en güçlü, ekosistemi en yaygın, en ucuz, en prestijli, en kolay, en yeni, en çok kullanılan, en uygun…

Nasıl ki bir otomobil tercih edildiğinde bütçesi, yakıt tüketimi, tasarımı, servis maliyetleri, genişliği, ihtiyaçlarınıza uyum sağlaması, model yılı, prestiji gibi faktörler devreye giriyorsa ERP markalarının, işletmeye “gel” diyen konumlandırma özellikleri de aynı şekilde dikkate alınmalı.

Ritma olarak biz ERP çözümümüzü konumlandırırken, “en modern” ve böylece en kullanışlı çözüme odaklanıyoruz. 

Kolay kullanımlı, kullanıcı dostu ERP

Akıllı telefonlar, tabletler, mobil cihazlar, her gün ekran karşısında zaman geçirdiğimiz sistemler, hepimizi adı konulmamış dijital alışkanlıklarla donattı. Algılama ve kullanım alışkanlıkları ile edindiğimiz refleksler, beklentimizi giderek konforlu, hızlı, kesintisiz ve akışkan ekran etkileşimlerine çekiyor. Dijital dönüşüm, son kullanıcılarda -yani hepimizde- alışkanlıklarımızı geliştirmeye devam ediyor. Bu yüzden, sadece iyi düşünülüp tasarlanmış ekranlara karşı sabırlıyız.

ERP yazılımları doğası gereği çok boyutlu, derin ve kapsamlı çözümler olduğu için akışın içine kolayca adapte olmak için kolay anlaşılır ve kolay kullanılır bir tasarım vaat etmesi gerekir. Aksi takdirde analiz edilmesi ve adapte olunması birçok zorluk barındıran iş süreçlerimizi, uzun vadede ekranlara taşıyamaz ve kullanım için mazeretlerimize yenik düşeriz. Bu yüzden yarının ERP çözümlerinde, *kullanışlılık* maddesine olmazsa olmaz gözüyle bakıyoruz.

Reflekslerimizi aynı standartlarla karşılayan, gereksiz hamlelerden arındırılmış, kolayca adapte olunabilen sistemlerin, sürdürülebilir sistemler olduğuna inanıyoruz.

Mobil Cihazlar, Akıllı Telefon ve Tabletler ile Uyumlu ERP

Bilgiye ihtiyaç duyduğumuz zaman, anında erişmek ve güncel bilgiyi sisteme işlemek için herkesin online olmaya devam ettiği bir dünyada yaşıyoruz. Sisteme erişmek ve kaldığımız yerden anında devam edebilmek için ERP yazılımlarını sadece çalışma ofislerine terk edemiyoruz. Cihazları ve ekranları, gittiğimiz her yere kendimizle taşıdığımız için ERP yazılımların mobil uyumluluğu lüks değil, kritik bir ihtiyaç haline geldi.

Yöneticiler, karar vericiler, onay mekanizmasında rol üstlenenler, sahadan veri aktaranlar, bilginin can alıcı bir anında devreye giren çalışanlar veya tüm paydaşları sisteme entegre etmek için her kanaldan sisteme erişim gerekiyor. Bu yüzden bugünün ve yarının yazılım çözümleri, mobili tüm incelikleriyle hesaba katmak zorunda.

Yüksek Performanslı ERP Sistemleri

Bilgi biriktiğinde, yıllanmış veriler ve yüklü datalar sisteme işlenmeye devam ettiğinde, yoğun kullanıcı erişimi veya işlem trafiği söz konusu olduğunda, yavaş çalışan ve can sıkıcı bekleme süreleri, sistem ile aramızdaki bağı koparıyor. Bazı iş adımlarında sabrı tüketen yanıt süreleri, tepki vermeyen raporlar, ekranların üzerindeki yavaşlık, yazılım ile aramızdaki psikolojik bağı belirliyor. Bu yüzden hızlı, kesintisiz akışkan sistemlere inanıyoruz. Performans optimizasyonu sağlanmış, tepki süreleri makul, çevik yazılımları seviyoruz.

Esneklik

Farklı sektörlerin ve işletmelerin ölçeği, ihtiyaçları çeşitlendiriyor. Hatta aynı sektörde benzer büyüklükteki firmaların bile iş süreçleri farklı olabiliyor. Bu yüzden ERP yazılımlarının ana omurgası ve temel fonksiyonları yakın görülse bile, çözümlerin işletmenin beklentileriyle ne seviyede eşleştiği çok önemli. Eşleşme seviyesi temel ihtiyaçları karşıladıktan sonra, firmaya özgü yapısal iş akışları ve işleyişin püf noktalarını kapsayan talepler karşısında, ERP programı size, her şeye “evet” demeyen fakat bir o kadar da rasyonel çözümler sunması gerekir. İşte bu aşamada yazılımın esneklik özellikleri altın değerinde. Süreç bazlı özelleştirme imkanı, sistemin konfigürasyon ayarları, yazılımın uyarlamaya – geliştirmeye açık olabilmesi, toplu işlem adımları, başka yazılım çözümleriyle entegrasyon yetenekleri, başarı hikayelerinde kilit rol alıyor.

Projelendirme ve Adam/Gün Eforlar

ERP seçeneklerini karşınıza aldığınızda ne sürede devreye alınacağı çok önemli. Şirketin yönetimi ve kilit insan kaynakları, yazılım uyarlama çalışmalarını, sabırla ve titizlikle yürütürken, heyecanla sonuca ulaşmak istiyor. Bu durumda akla gelen soruyu soralım: Ne zaman devreye alırız?

Bu soru her bir farklı proje için hiç şüphesiz değişkenlik gösterecektir. Yine de her işletme önünü görmek ister.

ERP projeleri hayata geçirilirken, yıpratıcı ve yüksek maliyetli bir yolculuk, kısır bir döngüye ve bir türlü istenen seviyeye varılamayan oyundan düşürücü bir serüvene dönüşmemeli. Her şeyi en baştan geliştirmenin en kötü seçenek olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden projenin temel beklentileri netleştiğinde, büyük ölçüde hazır çözümlerle yola çıkmak gerekir.  Başarılı projelerde ihtiyaçları net, öncelikleri belirlenmiş ve gerçekçi bir proje takvimi tanımlanmış olur. İlk kullanıma geçiş evresi makul sürelerde önümüzde olmalı. Yazılım endüstrisinin bugün geldiği olgunluk hesaba katıldığında, herkesin kullandığından tamamen farklı size özgü spesifik bir işleyiş beklenmiyorsa, ERP yazılımı için 90 adam / gün, 120 adam / gün gibi süreleri aşan süreler çözümün uzağında olduğunuzu gösterir. Hazır veya hazır olmaya çok yakın çözümleri tercih edin. Yola çıktığınızda adam / gün eforlarının maliyetlerine dikkat kesilin.

Akıllı Sistemler, Otomatik Akışlar

Bir ERP yazılımı ile yola çıktığınızda, verimliliği en üst seviyeye taşımayı hedefleriz. İnsan faktörüne bağlı hataları minimuma indirmek, zaman kazanmak, tekrar eden süreçlerden kurtulmak, kontrol ve denetimi artırmak, departmanları senkronize çalıştırmak, performansı gözler önüne sermek isteriz. Bugün sadece verileri depolayan yazılımlar değil, verilerden anlamlı bilgiler üreten, süreçlerdeki hatalı veya eksik noktaları tespit eden, toplu işlem fonksiyonları ile kestirme yollar sağlayan, işleri otomatik akışlara dönüştüren, akıllı sistemler öne çıkıyor.

Bu akıllı sistemlere öncülük etmesi için 15+ yıldır RitmaFlex’i tüm detaylarıyla ilmek ilmek işliyor ve bu program ile son kullanıcıya kompleks olmayan, oldukça rahat iş süreçleri vaat ediyoruz. Eşsiz RitmaFlex yazılımı ile, iş dünyasında akıllı çözümlerin keyfine varmak istiyorsanız, hemen ücretsiz bir demo talebi gönderin, modern iş akışının kapısını sizler için aralayalım. 😊

Bankacılık, Telekomünikasyon, Bilişim sektörlerinde yazılım uzmanlığı ve yöneticiliği yaptı. Ritma Teknoloji'nin kurucu yöneticisi. Türkiye'den global yazılım markaları çıkacağına inanıyor.

Instagram